PočetnaNaruči fotografije Usluge Fotograf Klijenti Kontakt

Fotografisanje krštenja

Fotografisanje krštenja za svakog fotografa predstavlja poseban zadatak, jer zahteva, pre svega, dosta iskustva i dosta znanja, ne samo o fotografiji uopšte, već i o samom činu krštenja.

Krštenje se dešava samo jednom u životu, i sa sobom nosi određenu, religijsku simboliku. Posao fotografa ovde je, između ostalog, i da tu simboliku prenese na fotografijama. A da li će uspeti to da učini ukoliko nije detaljno upoznat sa svim onim što krštenje označava i podrazumeva? Teško.

Profeisonalni fotograf “FotoS” je, tokom svog iskustva, kako radnog tako i životnog i obrazovnog, o ovom svetom činu stekao detaljno znanje, zahvaljujući kojem može i ume da uhvati i na fotografiji zabeleži težinu simbolike čina krštenja.

Hajde da prvo vidimo šta krštenje simbolizuje, da bismo potom razjasnili koji je zadatak
fotografije u ovom slučaju.

Pre svega, krštenje je jedna od sedam svetih tajni, od kojih svaka za sebe predstavlja stupanje u zajedništvo sa Bogom. Sam čin krštenja u osnovi simboliše dve stvari: očišćenje od greha i novo rađanje u Svetom duhu. Ukoliko ste se ikada zapitali šta znači polivanje odraslih ljudi svetom vodicom i uranjanje dece u nju, sada znate da je to čin koji označava smrt i čišćenje, a zatim obnavljanje i početak novog života.

Onaj koji se krsti, tim činom ulazi u hrišćansku versku zajednicu, ali i dobija svog anđela čuvara koji će ga zauvek pratiti na životnom putu. Sve u svemu, čin krštenja podrazumeva dosta verske simbolike i glavnih motiva hrišćanske vere.

Naravno, iako je naš narod pravoslavne vere, u Srbiji ima i dosta katolika i protestanata, i za svaku crkvu je karakterstičan njoj svojstven čin krštenja. “FotoS” raspolaže znanjem i specijalnošću za fotografisanje kako pravoslavnih, tako i katoličkih i protestantskih činova krštenja, kao i nastojanjem da u svojim fotografijama istakne specifičnost svakog od njih.

Sada, kada smo prešli preko najbitnijih aspekata samog čina krštenja, hajde da vidimo zbog čega je ovde važan pristup profesionalnog fotografa. Šta je to što u ovom slučaju njegov posao ne čini ni malo laganim?

Pa, najkraći odgovor na ovo pitanje bio bi: dosta toga. Detaljan odgovor, s druge strane, zahtevao bi verovatno više stranica ovog članka nego što ste spremni da pročitate. Zato ćemo izložiti samo pojedine i najvažnije stvari. Pođimo od onih tehničkih.

Pod tehničkim stvarima, pre svega mislimo na karakterističan odnos svetlosti i senke u crkvama i manastirima. Ove građevine su posvećene Bogu, pa je prostor u njima dosta zamračen kako bi čitava unutrašnjost odisala tim posebnim hrišćanskim mirom i poštovanjem. Ta specifična igra svetlosti i senke od fotografa zahteva pre svega profesionalnu opremu visokog kvaliteta, koja će moći na fotografijama da izvuče oštrinu čak i pri slaboj svetlosti.

Dalje, fotograf treba da zna i kako da tu poteškoću sa svetlošću, odnosno tamom, pretvori u prednost i da je iskoristi u cilju prikazivanja simbolike i svetosti čina krštenja na što verniji način. Uzmimo za primer zrak svetlosti u crkvi, koji, u jednom tamnom ambijentu, osvetljava ikonu. Taj prizor već sam po sebi nosi određenu simboliku, a uhvaćen u pozadini fotografije, gde je, recimo, u prvom planu dete koje se krsti, čitavoj slici može pružiti dodatnu težinu i veličanstvenost.

Dakle, ukratko, neke od tehničkih stvari o kojima fotograf treba da vodi računa prilikom fotografisanja krštenja, jesu odnos svetlosti i senke, oštrina fotografije, odabir odgovarajućeg ugla, kadra i fokusa.

Specificni momenti, emocije kod fotografisanja
Pored pomenutih tehničkih stvari, neophodna je i spremnost fotografa da uhvati specifične momente, emocije, izraze lica, koji zajedno doprinose sveukupnoj jedinstvenosti vašeg krštenja. Ukoliko ste čitali naš članak o venčanju, onda će vam biti jasno šta i ovde nastojimo da objasnimo. Krštenje je u suštini ritual isti za svakoga, i ono što će vaš događaj razlikovati od drugih krštenja, jesu upravo ti momenti, osećanja i izrazi lica, atmosfera, specifični samo za vas i vaše okupljene. Jedan od najčešće neizbežnih trenutaka kada je reč o krštenju malih beba, jeste plač deteta prilikom samog čina.

Za dobrog fotografa, taj plač ne bi smeo da predstavlja poteškoću, jer u pravom trenutku i iz pravog ugla, taj plač zapravo može doprineti simbolici čitavog čina na fotografiji. Roditelji ponekad odlučuju da krste decu i kada malo porastu, pa je u tom slučaju u opisu posla fotografa i da se snađe sa brzinom i energičnošću male dece, te da u čitavoj njihovoj razigranosti uspe da ih uslika tako da fotografija prikaže istinitost i lepotu trenutka.

Svakako, tu je i krštenje odraslih ljudi, koji svesno i za istinskom željom odlučuju da stupe u hrišćansku zajednicu. Zadatak fotografa je ovde nešto drugačiji nego u slučaju sa decom, ali je “FotoS” imao iskustva u fotografisanju i jednih i drugih krštenja.

Ovde smo najviše govorili o fotografisanju u crkvi, jer čin krštenja i jeste ključ čitave proslave, ali, razume se, ukoliko izrazite želju, ovo fotografisanje može obuhvatati čitav vaš svečani dan.Nazad

Recenzije i komentari

Postavi komentar

Prijavi se na naš newsletter. Saznajte prvi o novim proizvodima i sniženjima

Prijavi se